Sep 20, 2016

Bluetooth sau Wi-Fi pentru gadget-uri?
Bluetooth este o tehnologie bazata pe o raza scurta de actiune, fara fir, sigura si standardizata la nivel international, care ofera un sistem wireless de comunicare intre dispozitivele Bluetooth intr-o retea scurta sau variata, spre exemplu o boxa bluetooth sau o boxa portabila. Tehnologia Bluetooth este o tehnologie wireless bazata pe o raza scurta de actiune care a fost dezvoltata in urma colaborarii dintre companiile de telefoane mobile si anumite companii de IT, cum ar fi Nokia, Intel, Toshiba, Erickson si IBM. Tehnologia a avut si inca are multiple utilizari, in domeniul telefoniei mobile dar si in dispozitive precum boxe wireless, spre exemplu o boxa portabila wireless de 4W.

Bluetooth dezvolta conexiuni fara fir cu raza scurta intre laptop-uri, PC-uri portabile, dispozitive de comunicatii fara fir precum boxe wireless si telefoane mobile. Tehnologia Bluetooth este disponibila doar pentru retelele personale intr-o anumita zona, intr-un birou sau o retea realizata la domiciliu. Acest lucru reduce utilizarea pe o raza lunga si puterea, in comparatie cu Wi-Fi. Bluetooth este o tehnologie international standardizata care este folosita pentru comunicarea wireless intre gadget-uri Bluetooth cum ar fi telefoane mobile, aparate de fotografiat digitale, boxe wireless, laptop-uri, calculatoare desktop, tastatura, mouse, mp3 playere, camere video si alte dispozitive.

Tehnologia Bluetooth este gratuita si este furnizata de catre operatorii de telefonie mobila care au capacitatea de a utiliza si a furniza tehnologii GSM si tehnologii CDMA. Bluetooth se foloseste de frecvente radio valuri ca un mediu si este potrivita pentru conexiuni intre 1, 10 si 100 de metri distanta. Fiecare dintre dispozitivele Bluetooth, cum ar fi un telefon mobil, un laptop, o boxa portabila (boxa bluetooth), o camera digitala sau o consola de jocuri video trebuie sa dispuna de microcip. 

Fiecare tehnologie GSM si CDMA mobile ce opereaza trebuie sa furnizeze caracteristicile tehnologiei Bluetooth utilizatorilor sai. Ca si Bluetooth, Wi-Fi utilizeaza aceeasi frecventa, dar consumul de energie al Wi-Fi este atat de mare datorita faptului ca produce semnale mai puternice, incat de cele mai multe ori sunt situatii in care tehnologia Bluetooth este preferata in locul celei Wi-Fi. Retelele Bluetooth transmit informatia prin unde radio de putere mica. Comunicatia se realizeaza la frecvente cuprinse intre 2.402 GHz si 2.480 GHz. Este foarte important ca dispozitivele Bluetooth sa nu aiba interferente intre ele.

No comments:

Post a Comment