Jul 19, 2012

Cum motivezi copiii sa-si faca temele


Copiii au nevoie in orice domeniu de motivatie nu doar atunci cand vine vorba de teme. NU trebuie sa priveasca facutul temelor ca fiind o pedeapsa sau o sarcina. Trebuie sa inteleaga ca rolul lor este sa invete. Daca aveti probleme in trimiterea celor mici la teme, atunci trebuie sa luati in considerare ca atunci cand sparg ceva prin casa sau gresec cu ceva nu trebuie sa plicam metoda : ‘’ Treci la teme!, Dute in camera ta! Sau Ti-ai facut temele?’’ copilul trebuie sa inteleaga ca nu ste o pedeapsa din partea parintilor sau profesorilor facutul temelor.

Motivatia pe care trebuie sa o aiba orice copil este invatatul, nu facutul temelor, chiar daca parintii au intentia sa ii trimita la teme nu trebuie sa foloseasca expresii care ii fac pe acestia sa se fereasca de facutul temelor. Stabiliti o rutina pentru teme, chiar daca vor sa-si aleaga momentul cand vor sa lucreze la teme, puteti sa-i lasati dar sa-i supravegheati si sa-i ajutati. Indiferent ca cei mici vor sa isi faca temele dupa scoala sau dimineata, dumneavoastra trebuie sa va convingeti ca acestia chiar lucreaza la tema si ca atunci cand au o problema in rezolvarea ei, interveniti ca parinti.

Nu ar trebui sa folositi bani sau alte bunuri pentru a va  mitui copilul sa-si faca temele, incercati cu recompense verbale. Stabiliti impreuna cu el momentul cand acesta vrea sa-si faca temele, precum si locul unde vrea sa-si desfasoare aceasta activitate. Daca copilul are nevoie de ajutor in folosirea timpului in mod organizat, ajuta-l sa invete ce inseamna sa acorzi prioritate anumitor sarcini si cum sa isi puna termene limita pentru unele treburi. Organizarea o data facuta devine rutina iar aceasta il ajuta si atunci cand creste si isi poate aranja mult mai usor viata si prioritatile, datorita formarii din copilarie.
Atentie mare cu televizorul sau calculatorul, acestea trebuie oprite atunci cand copilul lucreaza la teme, altfel atentia acestuia este distrasa si nu se poate concentra in liniste. Creati-i copilului spatiul optim pentru a invata si formati-i o rutina din acest lucru.

No comments:

Post a Comment